• Academia Olimpica Romana

Crosul National "Ziua Olimpica"

Prezentare (2016)

Comitetul Executiv al Comitetului Olimpic şi Sportiv Roman a decis atribuirea editiei nationale a Crosului „Ziua Olimpica” in acest an orasului Bacau. Organizarea atenta a acestei actiuni-etalon a reprezentat principala directie urmarita in perioada pregatitoare, fiind depuse eforturi pentru ca toate aspectele legate de logistica, publicitate şi participare sa confere actiunii dinamism, rigoare, vizibilitate. Preocuparea sustinuta si atenta, din partea tuturor celor implicati in organizarea evenimentului, a condus la atingerea, in final, a tuturor scopurilor asumate.

Parteneriatul cu principalele institutii ale comunitatii locale a functionat foarte bine, Primaria Municipiului Bacau, Consiliul Judetean, Inspectoratul Judetean Şcolar Bacau indeplinindu-şi atributiile organizatorice, impreuna cu Politia Rutiera, Jandarmeria şi Serviciul de Ambulanta „Crucea Rosie”. Mediatizarea prin afise raspandite, in general, in perimetrul unitatilor scolare, dar si prin implicarea presei scrise şi a posturilor locale de radio si televiziune a dat rezultatele asteptate. Pe de alta parte, buna comunicare si colaborare a filialei Bacau a Academiei Olimpice Romane (A.O.R.) cu scolile din municipiu si din judet a generat o mobilizare serioasa si responsabila, microbuzele scolare aducand concurenti de pe toata raza judetului. Un rol bine definit l-a avut si anuntarea premiilor oferite de catre Comitetul Olimpic si Sportiv Roman (C.O.S.R.), acestea constituind un stimulent serios.

Sub aceste premise, desfaşurarea Crosului s-a caracterizat printr-un spirit olimpic desavarşit, de fair-play şi toleranta in sport, promovand astfel practicarea sportului si exercitiului fizic de cat mai multe persoane de varste diferite.

Crosul s-a desfaşurat sambata, 11 iunie, cu incepere de la orele 10,00. La start au fost prezenti, peste 1.500 de participanti. Dupa intonarea Imnului Olimpic, mesajul preşedintelui Comitetului International Olimpic (C.I.O.) a fost citit de catre dl prof. univ. Radu Ababei – directorul filialei A.O.R. Bacau, iar startul a fost dat de catre campioana olimpica la atletism, Maricica Puica (Jocurile Olimpice – J.O. de la Los Angeles, 1984). Actiunea s-a bucurat si de participarea sportivelor Florica Dospinescu (canotaj, J.O. de la Montreal – 1976 si J.O. de la Moscova – 1980) si Iulia Negura (atletism, J.O. de la Atlanta – 1996).

Pentru a mentine spiritul de combativitate, organizatorii au impartit concurentii in 6 categorii distincte, pornind de la capacitatea lor de efort, prin prisma varstei. Astfel, au fost starturi speciale pentru categoriile 6-9 ani; 10-11 ani; 12-14 ani; 15-19 ani; peste 19 ani (open); peste 40 de ani (veterani).

Traseul strabatut de cei peste 1.500 de alergatori, a variat, in functie de varsta, intre 600 si 2.400 m, urmand axul principal al oraşului. Locul de start / sosire, ca si intregul parcurs strabatut de concurenti, au fost amplasate intr-o zona comerciala extrem de populata, asigurand o vizibilitate foarte buna a actiunii.

Toti concurentii au primit, inaintea startului, tricouri „Olympic Day”.  De asemenea, li   s-a asigurat asistenta sanitara pe tot parcursul competitiei iar echipajele politiei rutiere au oprit circulatia, protejand traseul şi, odata cu acesta, securitatea alergatorilor. La sosire, fiecare alergator a primit o medalie „Olympic Day”, o diploma de participare din partea Comitetului International Olimpic si apa imbuteliata, pentru rehidratare.

La finalul cursei, primii 3 clasati la fiecare categorie de varsta au fost premiati de catre C.O.S.R. cu articole sportive (biciclete, trotinete, role, rachete de tenis, seturi de badminton).

 Pe langa atmosfera de bucurie tinereasca şi de promovare in favoarea mişcarii fizice in aer liber, evenimentul a suscitat interesul presei, fiind remarcat intr-un numar mare de aparitii in presa locala. Se poate afirma ca, prin evenimentul sportiv din 11 iunie de la Bacau, valorile olimpice s-au bucurat de o diseminare pe masura prestigiului de care se bucura Mişcarea Olimpica in intreaga lume.Galerie foto

Galerie foto

Istoric